Kyjev je aj dnes centrom demonštrácii, provládnej i protivládnej

15.12.2013 Celý región

Kyjev 15. decembra (TASR) - Kyjev sa aj dnes stal centrom demonštrácii, a to priaznivcov opozície, ale aj stúpencov ukrajinskej vlády. Situáciu v ukrajinskom hlavnom meste opisujú svetové tlačové agentúry, poznamenávajúc, že napätie v rámci politickej krízy, trvajúcej už štvrtej týždeň, stále trvá.

Pôvodne sa plánovalo, že miesta oboch protestov budú od seba vzdialené len niekoľko stoviek metrov. Provládne skupiny sa však v sobotu podvečer rozhodli, že budú demonštrovať radšej v trochu vzdialenejšom parku. Protivládna opozícia dostala už podporu od amerického senátora Johna McCaina, ktorý sa nedávno stretol s opozičnými vodcami a stal sa aj svedkom demonštrácií na kyjevskom Námestí nezávislosti, známom pod menom Majdan.

Americký senátor John Mccain dnes pred protivládnymi demonštrantmi v Kyjeve vyhlásil, že osudom Ukrajiny je Európa, a dodal, že Ukrajina bude pre Európu prínosom. "Ukrajina urobí Európu lepšou a Európa urobí Ukrajinu lepšou," vyhlásil McCain pred demonštrantmi, ktorí sa aj dnes zišli na Námestí nezávislosti, aby opäť protestovali proti rozhodnutiu prezidenta Viktora Janukovyča a vlády pozastaviť prípravy na integráciu Ukrajiny do európskych štruktúr.

McCain ďalej uviedol: "Sme tu, aby sme podporili vašu spravodlivú vec, suverénne právo Ukrajiny určiť si svoj vlastný osud slobodne a nezávisle. A osud, po ktorom voláte, je v Európe."

Dnešný míting opozície na Námestí nezávislosti sa konal pod heslom Za dôstojnosť a začal sa modlitbou. Účastníci demonštrácie si vypočuli viacero rečníkov a na záver zhromaždenia prijali rezolúciu, v ktorej ukrajinské vedenie vyzvali na prepustenie všetkých politických väzňov, vrátane expremiérky Julie Tymošenkovej. Rezolúcia zdôrazňuje, že splnenie tejto požiadavky, adresovanej prezidentovi a vláde, je podmienkou pre rokovania s vedením Ukrajiny.

V rezolúcii sa zdôrazňuje, že ľudia vyšli na námestia, aby "bránili svoju európsku budúcnosť", ale "na Janukovyčov príkaz sa v krajine začala nová vlna zatýkania z politických dôvodov," preto "žiadame prepustiť na slobodu všetky politicky prenasledovaných v minulých rokoch i v nedávnom období".


V Kyjeve sa dnes konala aj protidemonštrácia prívržencov súčasnej ukrajinskej vlády. Jej dejiskom nebolo - ako bolo pôvodne plánované - Európske námestie, ktoré je neďaleko od Námestia nezávislosti, ale vzdialenejší park pri budove parlamentu.

Agentúra Reuters konštatovala, že na oboch masových zhromaždeniach je relatívne málo policajtov - podľa informácií ministerstva vnútra v centre Kyjeva dnes hliadkuje 2500 policajtov.

EÚ pozastavuje rokovania o obchodnej zmluve s Ukrajinou

Brusel 15. decembra (TASR) - Európska únia dnes oznámila, že pozastavuje rokovania o obchodnej zmluve a zmluve o spolupráci s Ukrajinou. Svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že argumenty Kyjeva nemajú "reálny základ". Informovala o tom agentúra Reuters.

Eurokomisár pre rozšírenie Štefan Füle dnes na svojom twitterovom konte napísal, že podpredsedovi ukrajinskej vlády Serhijovi Arbuzovovi minulý týždeň povedal, že ďalšia diskusia o obchodnej zmluve je podmienená jasným záväzkom Kyjeva, že ju podpíše. Od ukrajinskej vlády však podľa Füleho neprišla nijaká odozva. Výsledkom je, že práce na zmluve sú pozastavené, uviedol Füle na Twitteri.

Ukrajina v súčasnosti prechádza politickou krízou, ktorú vyvolalo rozhodnutie vlády premiéra Mykolu Azarova a prezidenta Viktora Janukovyča pozastaviť prípravy na podpísanie asociačnej zmluvy a zmluvy o voľnom obchode s EÚ. Vláda tento krok zdôvodnila obavou zo závažných dôsledkov, ktoré by mohli následne nastať v podobe razantného zníženia objemu obchodnej výmeny s Ruskom.

Od 21. novembra, keď toto rozhodnutie padlo, sa na Ukrajine konajú demonštrácie prívržencov i odporcov eurointegrácie. Opozícia a vláda koncom týždňa pristúpili k rokovaniam za okrúhlym stolom v snahe vyriešiť krízovú situáciu. Diskusia však zatiaľ nepriniesla zásadné výsledky.

Asociačnú zmluvu a zmluvu o voľnom obchode mala ukrajinská vládna delegácia podpísať ešte koncom novembra na summite Východného partnerstva v litovskom Vilniuse.

Ukrajinská vláda bude reagovať len na oficiálne vyhlásenia EÚ

Kyjev 15. decembra (TASR) - Ukrajinská vláda je "naladená na pokračovanie v rokovaniach o asociačnej zmluve s EÚ" a bude posudzovať len oficiálne vyhlásenia EÚ k danej veci, informoval dnes hovorca ukrajinského premiéra Vitalij Lukianenko. Hovorca reagoval na tweet eurokomisára pre rozšírenie Štefana Füleho.

Hovorca ukrajinského premiéra však dnes zdôraznil, že Kyjev sa bude zaoberať len oficiálnymi vyhláseniami EÚ ohľadom rokovaní a bude reagovať len na ne. "K dnešnému dňu je oficiálna pozícia EÚ len jedna: dvere pre asociáciu sú otvorené," uviedol Lukianenko.

Ako informovala agentúra RIA Novosti, do Kyjeva dnes pricestuje delegácia poslancov Európskeho parlamentu, ktorí chcú prispieť k vyriešeniu politickej krízy na Ukrajine.
 

Vyberte región